جوان آنلاین: جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) اعلام کرد نمایندگانش در مذاکرات آتشبس که قرار است روز پنجشنبه ۲۵ مرداد در دوحه یا قاهره برگزار شود، شرکت نخواهند کرد؛ موضعی که حماس گفته به رویکرد اسرائیلیها در برخورد با مذاکرات برمی گردد. برخی منابع غیررسمی گفتهاند موضع حماس با شروع شمارش معکوس پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی مرتبط است.
حماس روز یکشنبه خواستار اجرای مفاد طرح پیشنهادی بایدن برای آتشبس در غزه شد و در بیانیهای اعلام کرد که از شرکت در مذاکرات معامله گروگان در ۱۵ اوت که قرار است در دوحه یا قاهره برگزار شود، امتناع میکند. دلیل رویگردانی حماس از مذاکرات، تأکید آن بر انجام مذاکره در چارچوب طرحهای قبلی (طرح بایدن) است نه اینکه طرح جدیدی در دستور کار قرار گیرد. در بیانیهای که حماس منتشر کرده، آمده که ما از میانجیگران میخواهیم به جای شرکت در مذاکرات جدید برای توافق آتشبس، طرحی براساس مذاکرات گذشته ارائه کنند. حماس در بیانیهای توضیح داد که تقاضای این جنبش در سایه انعطافپذیری و مثبتاندیشی است که جنبش حماس در جهت دستیابی به اهداف و منافع مردم، توقف خونریزی و نسلکشی علیه آنها نشان داده که راه را برای فرآیند تبادل اسرا، امدادرسانی به مردم و بازگشت آوارگان و بازسازی فراهم میکند، اما دشمن اشغالگر با موضع مخالف خود و تداوم کشتارها علیه مردم فلسطین به آن پاسخ میدهد. این جنبش تأکید کرد که با پیشنهاد میانجیگران در ۶ مه موافقت و از اعلامیه رئیسجمهور بایدن و قطعنامه شماره ۲۷۳۵ شورای امنیت سازمان ملل متحد در این زمینه استقبال کرد ولی تأکید کرده که اشغالگران این موافقت حماس را با شروط جدیدی پاسخ دادند که در طول مذاکرات مطرح نبودند و در تأیید قصد و نیاتشان برای ادامه تجاوز و عدم دستیابی به توافق آتشبس به سمت تشدید تجاوزات خود به مردم ما و کشتارهای بیشتر رفتند تا اینکه به ترور رهبر جنبش یعنی شهید اسماعیل هنیه منتهی شد.
روزنامه معاریو نکات و اختلافات اصلی در مذاکرات مربوط به معامله تبادل اسرا و آتشبس در غزه بین حماس و رژیم صهیونیستی را فاش کرده و از قول «آنا براسکی» تحلیلگر امور سیاسی نوشته که حماس و اسرائیل بر سر چند موضوع اختلافنظر دارند. اولین اختلاف بر سر تردد آزادانه است که حماس در زمان کنونی بر خواسته خود برای تردد آزادانه و بدون تفتیش به شمال نوار غزه پافشاری میکند. در مورد آزادی اسرا نیز، حماس خواهان آزادی تعداد بیشتری از اسرای مهم از جمله مروان البرغوثی و احمد سعدات است، در حالی که اسرائیل با آزادی برخی از اسرا مخالف است. رژیم صهیونیستی همچنین خواهان تبعید اسرای مهم به خارج از فلسطین است، اما حماس میخواهد اسرا به غزه و مناطق کرانه باختری منتقل شوند. سومین اختلاف بر سر لیست شفاف اسرا است، به طوری که حماس با آزادی تعداد بیشتری از اسرای زنده در مرحله اول معامله موافقت کرده که در حال حاضر صحبت درباره آزادی ۳۰ اسیر زنده است. این در حالی است که رژیم اشغالگر اسرائیل خواهان لیست واضح اسرای زنده و افزایش تعداد اسرایی است که در مرحله اول آزاد خواهند شد.
با وجود اصرار و پافشاری حماس برای اجرای مذاکرات در چارچوب طرح بایدن، برخی منابع غیررسمی میگویند که عقب کشیدن حماس با آماده شدن ایران و متحدان برای پاسخ نظامی به ترور اسماعیل هنیه در تهران ارتباط دارد. دو منبع آگاه به جروزالمپست گفتهاند که ایران ممکن است در روزهای آینده، حتی پیش از مذاکرات آتی پنجشنبه، حملهای به اسرائیل انجام دهد، در حالی که برخی نشانهها از فشار بر اسرائیل برای پذیرفتن آتشبس حکایت دارد. ایتامار بنگویر، وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی یک بار دیگر تهدید کرد در صورتی که توافقی با جنبش حماس حاصل شود، او از کابینه این رژیم انصراف میدهد.